Od dłuższego czasu przedmiotem dyskusji konsumentów i żywieniowców jest kawa – napar, który obok herbaty jest najbardziej popularnym i lubianym...
Tradycja jest nieśmiertelna, istnieje równolegle ze społeczeństwem, ponieważ tworzą ją ludzie kultywujący te małe i te duże przyzwyczajenia. Znane...
Przez tysiące lat czarnuszka służyła w wielu kulturach jako środek leczniczy. Łagodziła różnego rodzaju dolegliwości, zarówno natury zewnętrznej,...
Matcha to nic innego, jak sproszkowany specjalny rodzaj tradycyjnej japońskiej, wysokogatunkowej, zielonej herbaty. Ostatnio na świecie powstała wielka...
Kozieradka pospolita (łac. Trigonelle foneum-graecum L.), nazywana również kozieradką lekarską, koniczyną grecką lub bożą trawką, obfituje we...
Stosowanie naturalnych produktów, które wykazują działanie lecznicze jest istotą medycyny naturalnej. Czasami jednak z braku badań potwierdzających...
W sezonie zachorowań na grypę i przeziębienie warto wzmacniać odporność i sięgać po naturalne sposoby na uniknięcie choroby. Jednym z nich jest...
Od wieków na całym świecie infekcje wirusowe zbierały i niestety nadal zbierają obfite żniwo. Mikroskopijne fragmenty DNA lub RNA zwane wirusami,...
Korzeń rośliny maca, nazywany również „żeń-szeniem peruwiańskim”, to warzywo korzeniowe z rodziny roślin krzyżowych (do których należą także...
Zdrowy styl życia stał się hasłem, które w dzisiejszych czasach towarzyszy nam na co dzień i niemal na każdym kroku – słyszymy o nim w mediach,...
W 1920 roku amerykański wynalazca, naukowiec i biznesmen, Clarence Bridseye opracował proces szybkiego zamrażania żywności. Na początku XX wieku, jako...
Do kategorii „superfood” (czyli super żywności) zaliczamy produkty o wyjątkowych właściwościach odżywczych, obfitujące w witaminy, minerały,...
Rośliny strączkowe od wieków są cennym pokarmem człowieka, będącym niekwestionowanym, wyjątkowo bogatym źródłem białka o wysokiej zawartości...
Owoce zaraz po warzywach, są wymieniane przez lekarzy i specjalistów od żywienia, jako najzdrowsze naturalne produkty zawierające bogactwo korzystnych...
Cynamon kojarzy nam się przede wszystkim z aromatem Świąt Bożego Narodzenia i swojską, domową szarlotką, a to błąd!Ta przyprawa potrafi zdziałać...
Pierwsze skojarzenie z nasionami konopi? Większość z nas od razu myśli o nielegalnej hodowli marihuany. Jednak nasiona powszechnie dostępne na rynku, o...
Guarana jest bardzo cenną rośliną stosowaną od setek lat. Dziś kojarzy nam się przede wszystkim z napojami energetycznymi, jednak warto poznać cały...
Kakao jest znane w Europie od XVI wieku. O zdrowotnych właściwościach owoców drzewa kakaowca wiedzieli już Majowie i Aztekowie setki lat temu. Do...
Yerba mate "święte ziele" Indian z Ameryki Południowej, jest zdrowsze od kawy i herbaty, daje mnóstwo energii i nie uzależnia.
Większość z nas mówiąc o kawie ma na myśli czarną kawę paloną, ziarnistą, mieloną lub rozpuszczalną. Smakosze kawy sięgają po jedną z tych...
Natto, czyli sfermentowana soja największą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie wykorzystywana jest codziennie w przygotowaniu różnych potraw....
Syrop klonowy nazywany kanadyjskim płynnym złotem w Polsce nie jest tak popularny, jak w krajach pochodzenia: Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, zdobywa...
Już dawno obalono mit, jakoby papryczka chili miała wywoływać wrzody żołądka i negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Okazuje się, że w...
Liczi (ang. lychee, leetchee) to egzotyczna roślina o pięknych i barwnych kwiatowych kielichach, które cudownie owocują. Z tego względu liczi zdobiło...
Woda kokosowa (ang. coconut water lub coconut juice) jest delikatnym, lekko mętnym płynem, często mylonym z mleczkiem kokosowym. Należy pamiętać, że...
Mango to pochodzący z Indii egzotyczny, aromatyczny owoc, o słodkim smaku z nutą cierpkiej kwasowości. Jego delikatny i orzeźwiający miąższ o...
W ostatnich latach sprzedaż i konsumpcja olejów roślinnych bardzo wzrosła. Na naszych stołach goszczą nie tylko znane i powszechnie stosowane oleje...
Piękny kolor, słodki i kuszący smak, właściwości prozdrowotne – to sprawia, że stale rośnie zainteresowanie produktami pszczelimi. Miód od czasów...
Orzechy to jeden z najzdrowszych rodzajów pożywienia, ich zdrowotne właściwości znane są od dawna, a zalecenie spożywania orzechów pojawiły się w...
Kasze królowały na polskich stołach przez stulecia. Stanisław Czarniecki, kuchmistrz Lubomirskich z XVII w., pisał w swojej pierwszej książce...
Herbata (obok naparów z suszu owocowego i ziół) za swoje korzystne dla człowieka właściwości jest ceniona od tysięcy lat. Jest napojem spożywanym...
Historia pojawienia się grzybów na naszym stole łączy się przede wszystkim z historią zbieractwa. Grzyby jadalne oraz ich właściwości kulinarne...
Mimo, że ziemniaki to podstawa w polskiej kuchni, coraz częściej decydujemy się na ryż jako bazę do potraw jednodaniowych lub dodatek do codziennych...
Jeszcze jakiś czas temu przeciętny Europejczyk, słysząc informację o tym, że wodorosty się jada, co więcej - że są smaczne i zdrowe, uderzyłby...
Owoce morza należą do najbardziej wykwintnych przysmaków, odpowiednio przyrządzone smakują naprawdę wyśmienicie! Warto je polubić, bo są prawdziwą...
Gluten to mieszanina białek roślinnych (gliadyny i gluteiny) znajdujących się w ziarnach zbóż takich jak: przede wszystkim pszenica, owies, jęczmień,...
Ryby to zmiennocieplne kręgowce występujące we wszystkich typach zbiorników wodnych na ziemi. Większość ryb to gatunki jadalne, poławiane lub...
Te malutkie i niepozorne nasiona kryją w sobie potężną leczniczą moc oraz dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i...
Aloes to roślina, która przez ostatnie lata znalazła się w centrum zainteresowania konsumentów na całym świecie. Powstało wiele książek i...
Quinoa, czyli komosa ryżowa lub ryż peruwiański nazywana też złotem Inków, uprawiana była od wieków w krajach Inków i Azteków, stanowiła tam...
Krewetki to najbardziej znane i lubiane owoce morza. Swoją popularność, szczególnie wśród osób prowadzących zdrowy styl życia, zawdzięczają nie...
Najstarsze wzmianki o wasabi pochodzą z Japonii z roku 794. Było to górskie ziele lecznicze, cenne niczym słynny korzeń żeń-szeń i uważane za lek,...
Wigilia tuż-tuż, więc zacznijmy od śledzika, czyli młodego, dziewiczego śledzia – matjasa. …Tyle, że w Polsce jadamy raczej podróbki, czyli stare...
Najpierw uwaga lingwistyczna: owoce te pochodzą z Brazylii, a więc ich pierwotna nazwa (z indiańskiego języka tupi-guarani, gdzie iłaça’i oznacza...
Czy wiecie, że dzięki swoim walorom smakowym, właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym OLEJ KOKOSOWY ma bardzo szerokie zastosowanie zarówno w kuchni...
Kurkuma czyli szafran indyjski to przyprawa z tej samej rodziny co imbir, ma zbliżone właściwości, a nawet jej kłącze kształtem przypomina imbir....