Nie ma na świecie bardziej wyrazistej i konkretnej kuchni niż ta meksykańska. Tak naprawdę jej istotę można zamknąć w trzech podstawowych składnikach, jakimi są: kukurydza, rośliny strączkowe oraz papryka. To wokół nich kręci się smak tak znanych dań, jak taco, quesadilla, gordita czy chimichanga. Palce lizać! To oczywiście nie wszystko. Zapraszamy Cię w kulinarną podróż po Meksyku – kraju znanego z ogromnej różnorodności, także jeśli chodzi o smak.
Na wyjątkowość dań serwowanych w Meksyku wpływ miało połączenie kulinarnych tradycji rdzennej ludności z naleciałościami europejskich konkwistadorów (głównie z Hiszpanii i Portugalii). Pozostałością po starciu różnych kultur pozostała m.in. kuchnia pełna oryginalnych połączeń smaków i aromatów. Obecnie przepisy na dania rodem z Meksyku są najchętniej odtwarzanymi na całym świecie, głównie ze względu na łatwość przyrządzania potraw oraz dostępność do wysokiej jakości produktów spożywczych, takich jak m.in. soki z limonki, pikantne sosy salsa czy różne odmiany małych ostrych papryczek.
Podstawą kuchni meksykańskiej jest "złoto Inków", czyli kukurydza. To właśnie z niej od stuleci przyrządza się charakterystyczne placki tortilla, które następnie wykorzystuje się do przyrządzania sycących potraw wypełnianych najczęściej rozmaitymi farszami na bazie warzyw i mięs. Ciasto doskonale sprawdza się w wersji na ciepło i na zimno, dobrze smakuje z dodatkiem gęstej śmietany oraz ziół. Tortillę można traktować też jak zwykłe pieczywo – w wielu krajach stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego chleba.
W kuchni meksykańskiej bardzo powszechne są też wszelkiego rodzaju sosy przyrządzane na bazie świeżych składników. Popularne na całym świecie guacamole z awokado czy salsa z drobno pokrojonych pomidorów z ziołami to pierwsze z brzegu przykłady. Nie zapominajmy również o różnego rodzaju ostrych sosach na bazie papryczek chili, po które sięgają nie tylko odważni koneserzy wyrazistych smaków.