PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Krewetki - zdrowy przysmak z mórz. Dlaczego warto je jeść?

Krewetki to najbardziej znane i lubiane owoce morza. Swoją popularność, szczególnie wśród osób prowadzących zdrowy styl życia, zawdzięczają nie tylko delikatnemu i smacznemu mięsu, ale także wysokiej wartości odżywczej, a przy tym niskiej zawartości tłuszczów nasyconych (0,8 g na 100 g mięsa) i niskiej kaloryczności - 100 gramów tych skorupiaków to około 86 kalorii. Są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych. Oprócz tego są lekkostrawne i znane ze swoich afrodyzjakalnych właściwości.

 


Zawarte w krewetkach wysokowartościowe i łatwo przyswajalne białko (zawartość w 100 g produktu wynosi aż 18,1 g.), charakteryzuje się wysoką strawnością i korzystnym składem aminokwasów. Krewetki mogą więc bez przeszkód zastępować mięso. Są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - tzw. kwasów omega-3, selenu, jodu, magnezu, potasu i fluoru. W mniejszych ilościach znajdziemy w nich żelazo, magnez i cynk.
Selen jest silnym antyoksydantem, wzmacnia układ odpornościowy, chroni serce, a także zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych. Fluor jest ważny dla ochrony zębów przed próchnicą, jod z kolei zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Pod względem zawartości witamin, krewetki są szczególnie bogate w witaminy z grupy B, takie jak:
• witamina B3 (niacyna), która reguluje pracę układu nerwowego i metabolizm;
• witamina B6, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także podnosi odporność organizmu;
• witamina PP, która wpływa na produkcję hormonów płciowych i hormonów tarczycy, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca;
• witamina B12 (kobalaminę), która jest niezbędna w procesie produkcji czerwonych krwinek, odgrywa także kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Niektórzy uważają krewetki za wykwintne i drogie danie, w związku z czym spożywają je sporadycznie, zazwyczaj przy okazji wizyty w restauracji. Tymczasem przyrządzenie ich w domu jest bardzo łatwe, ponadto na rynku polskim nie ma najmniejszego problemu z dostępnością tych skorupiaków – można znaleźć szeroką paletę różnych rodzajów krewetek np. w ogólnopolskiej sieci ekskluzywnych delikatesów Kuchnie Świata.

Zanim jednak zabierzemy się za przyrządzanie krewetek, poznajmy je trochę bliżej.
Krewetki (łac. Caridea) są morskimi i słodkowodnymi skorupiakami, zaliczanymi do rzędu dziesięcionogów. Opisano około 2500 gatunków krewetek, jednak w celach konsumpcyjnych poławia się tylko część z nich. Występują w wodach całego świata - w tym w Bałtyku, jednak ze względu na niewielki rozmiar, ta odmiana używana jest tylko jako przynęta. Większość światowych hodowli i połowów krewetek ma miejsce w zbiornikach wodnych w krajach południowo-wschodniej Azji.


Wśród wielu odmian najbardziej znane są:

• krewetki tygrysie (Black tiger), podobnie, jak białe w gastronomi funkcjonują pod nazwą krewetki królewskie - ich pancerz pokryty jest szaro-zielonkawymi paskami, to jedne z największych krewetek;
• krewetki białe (Vannamei), podobnie, jak tygrysie w gastronomi funkcjonują pod nazwą krewetki królewskie - osiągają duży rozmiar, spodnia część ciała jest biała, pancerz - szarobrązowy;
• krewetki czerwone argentyńskie;
• krewetki grenlandzkie (północne);
• krewetki małe koktajlowe.

 

 

Wszystkie odmiany różnią się przede wszystkim wielkością, kształtem odnóży i barwą. Najczęściej spotykane są krewetki szare i czerwone, ale występują także żółte, kremowe, brązowe, a nawet zielone. Po ugotowaniu niemal wszystkie zmieniają barwę na czerwono-pomarańczową lub bladoróżową.
Na rynku często występują pod angielską nazwą "Shrimps" oraz "Prawns" - to drugie słowo odnosi się do większych osobników (do 15 cm).

Jeśli chodzi o rozmiar krewetek, to najpopularniejszym systemem jego określenia jest  podanie ilości krewetek znajdujących się w jednofuntowym opakowaniu (454 g). Czyli rozmiar np. 31/40 oznacza, że w opakowaniu 1 lb (funt) należy spodziewać się nie mniej, niż 31 sztuk i nie więcej niż 40 sztuk. To znaczy, że w opakowaniu o masie 1 kg krewetek w rozmiarze 31/40, należy się spodziewać około 80 sztuk krewetek. Natomiast w opakowaniu o masie 1 kg krewetek w rozmiarze 16/20, będzie ich około 42 sztuk.
Uwaga! W przypadku krewetek całych (z głową) liczby oznaczają ilość sztuk w 1 kg.

Nie trzeba być mistrzem patelni, aby przyrządzić przepyszne krewetki. Najprostszą metodą jest doprawienie obranych krewetek (np. tygrysich) solą, pieprzem i cytryną oraz usmażenie na maśle lub odrobinie oleju rzepakowego wraz z czosnkiem. Smażyć należy nie dłużej, niż przez 2-3 minuty. Tak przygotowane skorupiaki możemy zjeść z chrupiącą bagietką lub sałatką. 

Krewetki mogą być zarówno świetną przekąską, jak i daniem głównym. Nadają się do smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek.

 

 

Oto kilka cennych rad:

• Do dań gorących najlepiej używać krewetki surowe (o szarej barwie), piękne czerwone są już   ugotowane, przygotowane do spożycia na zimno lub po krótkim podgrzaniu;
• Warto kupować krewetki obrane w średnim rozmiarze (np.31/40), bo są tańsze i łatwiejsze do przyrządzenia;
• Należy pamiętać o zasadzie minimalnego czasu obróbki cieplnej (dla średniego rozmiaru wystarczy 2-3 minuty);
• Krewetki zimnowodne są smaczniejsze od ciepłowodnych;
• Nacinając płytko grzbiet można usunąć czarne jelito. Większość krewetek jest już oczyszczona przed mrożeniem. Ciemna kreska na stronie brzusznej to tętnica, której nie trzeba usuwać;
• Do grillowania lepiej używać krewetek nie obranych, mięso będzie nie przesuszone i delikatniejsze.

 

Krewetki Królewskie Tygrysie w opakowaniach o masie netto 750 g. i 800 g.

(rozmiary: 8/12, 16/20, 31/40 )

dostępne w Delikatesach Kuchnie Świata

 

.