PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Kawa zielona dla zdrowia i urody

Większość z nas mówiąc o kawie ma na myśli czarną kawę paloną, ziarnistą, mieloną lub rozpuszczalną. Smakosze kawy sięgają po jedną z tych opcji, uzupełniając ją różnymi dodatkami, takimi jak mleko, śmietana, syrop i cukier. Mało kto jednak wie, że istnieje zdrowsza, bardziej naturalna i równie smaczna alternatywna postać tego napoju. Jest nią kawa zielona. Kawa ta wytwarzana jest z ziaren, których nie poddaje się paleniu, stąd jej naturalny, zielony kolor. 

Zielona kawa (a dokładnie ziarna i ekstrakt z zielonej kawy) zaliczana jest do grupy żywności funkcjonalnej. Produkt ten, podobnie jak zielona herbata, korzystnie wpływa na nasz organizm.

Kawowiec (Coffea L.) jest rośliną wiecznie zieloną z rodzinny marzanowatych, rosnącą na terenach międzyzwrotnikowych, o białych kwiatach i przyjemnym zapachu jaśminu lub kwiatu pomarańczy. Mają miękkie owoce, podobne do jagód, które dojrzewając zmieniają barwę od czerwonej, przez żółtą, do purpurowej. W ich wnętrzu znajdują się charakterystyczne dwa jednostronnie spłaszczone nasiona, wykorzystywane do produkcji kawy. Kawowce rosnące bez ingerencji człowieka mogą osiągać, podobnie jak drzewa, nawet 3-7 m wysokości.

Owoce kawowca były znane i wykorzystywane w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Odkrył ją lud Oromo zamieszkujący etiopski region Kaffa. Przypuszczalnie w XIII lub XIV wieku ziarna kawy zostały przywiezione przez kupców arabskich do Jemenu i prawdopodobnie tam opracowano metodę prażenia nasion. Zielona kawa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej oraz z centralnej Afryki. Kraje najbardziej słynące z jej produkcji to: Brazylia, Kuba, Kolumbia Nikaragua i Etiopia.

Kawa zielona powstaje z zielonych ziaren kawy, z tych samych, z których powstaje kawa palona. Ziaren zielonej kawy nie poddaje się procesowi wypalania. Omijając ten proces nasiona pozbawione są charakterystycznego palonego aromatu, ale w zamian zachowują bardzo korzystne dla zdrowia składniki i właściwości odżywcze. Niepalone ziarna kawy zielonej posiadają lekko gorzkawy smak i nie mają zapachu. Niektórzy uważają, że zielona kawa jest dużo łagodniejsza i delikatniejsza w smaku od swojej czarnej i palonej odpowiedniczki.

 

Surowe ziarno kawowca w swoim składzie zawiera:

  • tłuszcz ok. 14-16 %,
  • węglowodany powyżej 50 % (stanowią je mono-, oligo- i polisacharydy),
  • białko ok. 12 %,
  • woda 10 %,
  • związki mineralne 6 %: magnez, potas,
  • kwasy organiczne: kawowy, chlorogenowy (ACG),
  • pektyny,
  • witaminy z grupy B,
  • związki lotne i aromatyczne,
  • alkaloidy purynowe: kofeina 1,5 % - 2,3 %, teofilina, teobromina.

 

Skuteczność działania ekstraktu z zielonej kawy w zakresie wspomagania redukcji masy ciała zostały potwierdzone naukowo. Okazuje się, że znaczny wpływ na odchudzanie ma organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli o nazwie kwas chlorogenowy (ACG), zawarty w niewypalonych ziarnach kawy, który wytrąca się w czasie procesu palenia. Kwas chlorogenowy jest estrem kwasu chinowego i kawowego. Stanowi on większość, bo aż do 85 % wszystkich polifenoli zawartych w ziarnach kawy. Związek ten zawarty w naparze kawy ma wysoką biodostępność i jest w dużej części absorbowany i metabolizowany w organizmie. Kwas chlorogenowy występuje również w karczochach, głogu, pokrzywie i śliwkach. Ma działanie antyoksydacyjne i utrudnia wchłanianie cukrów (węglowodanów), organizm musi korzystać więc ze zgromadzonych zapasów tłuszczu. Dla porównania w kawie zielonej jest około 60 000 mg kwasu chlorogenowego na kilogram ziaren, a napar kawy palonej to tylko 500 mg. Kwas chlorogenowy został poddany licznym badaniom szczególnie pod kątem wpływu na organizm człowieka. 

Wpływ picia kawy zielonej na nasze zdrowie

  • Antyoksydacyjne działanie kwasu chlorogenowego, w tym innych polifenoli, może łagodzić stany zapalne, które są przyczyną rozwoju wszelkich nowotworów, a także innych chorób przewlekłych, takich jak: cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca, choroby autoimmunologiczne.
  • Zdolność antyoksydacyjna kwasu chlorogenowego jest większa niż kwasu askorbinowego (witaminy C), który powszechnie uważany jest za skuteczny "wymiatacz wolnych rodników".
  • Przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga odchudzanie - zawarta w ekstrakcie z ziaren kawy zielonej kofeina i kwas chlorogenowy wpływają na przyspieszenie metabolizmu. Zmiana poziomu adipokin - substancji wydzielanych przez komórki tłuszczowe, wpływa na destrukcję i kumulację tłuszczu w organizmie.
  • Może obniżać stężenie kortyzolu na drodze inhibicji enzymu biorącego udział w syntezie tego związku. Dzięki temu może obniżać ciśnienie tętnicze i normalizować poziom stresu.
  • Ekstrakt z nasion kawy zielonej wspomaga terapię choroby Alzheimera i Parkinsona.
  • Regularne picie kawy zielonej opóźnia procesy starzenia zachodzące w organizmie.
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwmiażdżycowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
  • Zmniejsza ryzyko cukrzycy spowalniając wydzielanie glukozy do układu krwionośnego po posiłku i jednocześnie zwiększając czułość komórek na insulinę.
  • Poprawia kondycję skóry, wspomaga walkę z cellulitem.

  

Jak przygotować zieloną kawę

  • Ziarna zielonej kawy są twarde i sprężyste (używając młynka można go uszkodzić), dlatego przed zaparzeniem można je nieco rozdrobnić w moździerzu, lub kupić mieloną kawę w sklepie.
  • Całe ziarna możemy zalewać trzykrotnie, dlatego nie warto wyrzucać ich po pierwszej wypitej filiżance.
  • Ilość ziaren kawy dobieramy indywidualnie do smaku i podatności na kofeinę, najczęściej jest to 2-3 łyżeczki na kubek wody.
  • Kawę zalewamy gorącą wodą o temperaturze 90°C.
  • Kawę parzymy około 3-5 minut.
  • Kawy zielonej nie parzy się w ekspresach ciśnieniowych, ze względu na utratę jej cennych właściwości zdrowotnych w takim procesie parzenia.
  • Polecane są zaparzacze tłokowe pozwalające łatwiej oddzielić fusy od naparu.

 

 

Jak i z czym pić zieloną kawę

Zielona kawa ma swoich smakoszy, którzy uważają ją za napój dużo łagodniejszy i delikatniejszy od czarnej kawy, o specyficznym, ziołowo-goryczkowym smaku. Niektórzy doszukują się w niej kwaskowatego i cierpkiego posmaku, podobnego do smaku zielonej herbaty. Tak naprawdę zielona kawa niekoniecznie musi nam smakować, najważniejsze jest jej prozdrowotne działanie. Zalecana porcja dzienna to dwie filiżanki kawy wypijane na pół godziny przed posiłkiem. Zieloną kawę pije się w podobny sposób, jak kawę paloną, doprawioną według własnych upodobań, z mlekiem, miodem, kardamonem, cynamonem lub innymi wzbogacającymi smak i aromat dodatkami.

 

artykuł konsultowany z dietetykiem i technologiem żywności mgr Anetą Frydrycką 

 

Kuchnie Świata oferują wysokiej jakości kawę zieloną w postaci mielonej i ziarnistej. Informacji szczegółowych udzielają pracownicy delikatesów (lista teleadresowa wszystkich lokalizacji znajduje się na naszej stronie w zakładce DELIKATESYoraz naszego Sklepu Internetowego

Zamówienia na większe ilości, a także zamówienia niestandardowe można składać dzwoniąc pod nr tel.: 22 785 95 20 lub wysyłając e-mail na adres: zamowienie@kuchnieswiata.com.pl

 

Wybrane produkty dostępne w Kuchniach Świata:

 

 

.