PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Dobroczynne właściwości aloesu

Aloes to roślina, która przez ostatnie lata znalazła się w centrum zainteresowania konsumentów na całym świecie. Powstało wiele książek i publikacji internetowych o jego zbawiennym wpływie na nasze zdrowie. Coraz to nowsze badania naukowe potwierdzają jego cenne właściwości lecznicze i szerokie zastosowanie. Potencjał jaki kryje w sobie aloes pozwala przypuszczać, że jego wiele tajemnic nie zostało jeszcze odkrytych. Jest sukulentem, czyli rośliną która przystosowała się do życia w warunkach ograniczonej dostępności wody wykształcając tkankę wodną, służącą do jej gromadzenia oraz szereg dalszych adaptacji w budowie i fizjologii.

Ludzie używają terapeutycznie aloesu od ponad 5000 lat! Zainteresowanie rośliną nieśmiertelności pochodzi już z 1550 r .p.n.e., co potwierdzają egipskie papirusy zwane „księgą lekarstwˮ, w których opisywano sposoby zastosowania różnych środków leczniczych. Aloes był dobrze znany w czasów Aleksandra Wielkiego. Legenda głosi, że kiedy Aleksander Wielki został ranny sam mógł doświadczyć na własnej skórze leczniczych właściwości tego sukulentu.

Aloes należy do rodziny Aloaceae i pochodzi z krajów śródziemnomorskich, ale lubi także ciepły i suchy klimat. Ma zdolność przekształcania światła słonecznego i soli mineralnych, dzięki temu może dużej przeżyć w trudnych warunkach. Według różnych źródeł literaturowych wyróżnia się 300-420 gatunków aloesu z tego 20 gatunków posiada właściwości lecznicze, a najbardziej popularny jest aloes zwyczajny.

W aloesie można znaleźć niewielkie ilości kwasów tłuszczowych o właściwościach przeciwzapalnych, wykorzystywanych w chorobach metabolicznych i autoimmunizacyjnych a także w problemach hormonalnych i skórnych. Na szczególna uwagę zasługuję kwas gamma linolenowy GLA. Wchodzi on w skład fosfolipidów budujących błony komórkowe, odpowiedzialne za transport składników odżywczych w naszym organizmie. Wzmacnia ochronną barierę lipidową skóry. Łatwo wnika do głębszych warstw skóry, gdzie zostaje przekształcony w prostaglandyny, co chroni skórę przed infekcjami, hamuje rozwój alergii, likwiduje stany zapalne i zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry. Dlatego tak szeroko aloes wykorzystywany jest w kosmetyce. Aloes zawiera 7 spośród 9 niezbędnych aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne, w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych, to te, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, dlatego powinny być dostarczane w pożywieniu. 

Aloes jest niesamowitą rośliną leczniczą pełną wartości odżywczych. Liście aloesu są wypełnione jasną żelową substancją, w której jest około 95 % wody, a resztę stanowi sucha masa, w której jest najwięcej aktywnych składników. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aloes jest biologicznie czynną rośliną, a identyfikuje się z 75 aktywnymi składnikami. 

75 aktywnych składników w aloesie, które trudno zapamiętać, ale warto mieć świadomość, że jest ich aż tyle:

  • aminokwasy: alanina, arginina, kwas glutaminowy, kwas asparginowy histydyna, glicyna, hydroksyprolina, leucyna, lizyna izoleucyna, metionina fenyloalanina prolina treonina tyrozyna i walina. Aminokwasy są konstrukcją dla białek, które organizmowi dostarczane są z pożywieniem.
  • składniki mineralne wapń, chrom, miedź, magnez, żelazo, potas, fosfor, sód i cynk. Minerały obecne w aloesowym żelu wchodzą w skład dwóch enzymów: peroksydazy glutationowej i dysmutazy ponadtlenkowej, które podobnie jak antyoksydant zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia komórek w organizmie. Wapń korzystnie wpływa na układ kostny, żelazozapobiega anemii, potas bierze udział w przewodzeniu impulsów elektrycznych, kontroluje skurcze włókien mięśniowych, magnez wspomaga pracę mózgu, miedźutlenia wielonienasycone kwasy tłuszczowe i walczy z reumatoidalnym zapaleniem stawów,cynk działa immunostymulacyjnie, sód utrzymuje gospodarkę wodną, chrom reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy spalania tkanki tłuszczowej w organizmie.
  • witaminy: A, C, E, cholina, wszystkie z grupy B, w tym kwas foliowy (B9) oraz witaminę B12, która jest rzadkością wśród roślin
  • substancje działające przeciwbólowo: lupoel (naturalny kwas salicylowy), mleczan magnezu
  • białka: lektyny
  • nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy, kaprylowy, palmitynowy i stearynowy
  • substancje działające przeciwzapalnie: bradykinaza, beta-sitosterol (pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi), kampesterol (chroni stawy i kości przed degradacją)
  •  substancje działające przeciwbakteryjne: kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe i fenole
  • antrachinony i pochodne: aloina, barbaloina, izobarbaloina, antracen, antranol, kwas aloetynowy, emodyna, estry kwasu cynamonowego, kwas chryzopranowy, rezistannol
  • enzymy: perksydaza, amylaza, celulaza, oksydaza, karboksypeptydaza, fosfataza zasadowa i inne
  • ligniny: podstawowym ich składnikiem jest celulaza. Badania wskazują, że dzięki tym składnikom aloes wnika w głąb ludzkiej skóry.
  • saponiny: związki z grupy glikozydów mające działanie ściągające, lekko odkażające i myjące
  • węglowodany: mannan czysty i acetylowany, glukomannan acetylowny, glukogalaktomannan, galaktan, arabinogalaktan, substancje pektynowe
  • sacharydy: mannoza, glikoza, L-ramnoza, aldopentoza.

 

Aloes dla zdrowia

Amerykańscy naukowcy ustalili, że za cudowne właściwości lecznicze aloesu odpowiedzialny jest polisacharyd zwany acemannanem, który:

  • działa jak naturalny antybiotyk i wzmacnia układ odpornościowy
  • przyspiesza zabliźnianie ran, rekonstrukcję skóry i jej wytrzymałość, pomagając w dostarczeniu tlenu do komórek skóry i pobudzając antyciała do usunięcia uszkodzonych tkanek oraz stymulację produkcji nowych
  • spowalnia procesy starzenia skóry, poprawiając jej elastyczność poprzez zwiększenie ilości kolagenu i elastyny
  • ma właściwości antyoksydantu
  • zawiera 12 substancji, w tym beta-sitosterole, które mogą pomóc spowolnić lub zahamować stany zapalne
  • może pomóc z bólami stawów spowodowanych ich sztywnością i poprawić ich ruchomość
  • reguluje masę ciała i poziom glukozy
  • zwalcza bakterie i wirusy oraz grzyby poprzez tworzenie przeciwciał
  • poprawia pracę jelit, reguluje pH w żołądku, a tym samym łagodzi refluks żołądkowo-przełykowy – wystarczy 1 x dziennie przed posiłkiem przez 2 tygodnie pić 50 ml soku z aloesu
  • zwalcza migreny
  • reguluje ciśnienie krwi (zawarty w aloesie potas ma korzystny wpływ na krążenie krwi)
  • zmniejsza pokrzywkę
  • łagodzi swędzenie po ukąszeniu owadów, również odstrasza komary
  • łagodzi poparzenia słoneczne
  • łagodzi łuszczycę
  • wspomaga leczenie hemoroidów
  • łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych (zapalenie oskrzeli i krtani, katar).

 

Aloes ma zbawienne działanie na układ pokarmowy poprzez stymulację do tworzenia przyjaznych dla naszego organizmu Lactobacillus, hamując przy tym rozrost grzybów takich jak Candida albicans, Helikobacter pylori, Salmonelli, Shigelii. Aloes reguluje pH w żołądku i dwunastnicy, działa przeciwwrzodowo, zmniejsza objawy refluksu żołądkowo-przełykowego i przyspiesza gojenie nadżerek dzięki mukopolisacharydom, które w nim występują. Wspomaga leczenie wrzodziejącego jelita grubego, zespołu jelita nadwrażliwego i chorobę Leśnioweskiego-Crohna. Czysty miąższ aloesowy skutecznie reguluje uciążliwe zaparcia, pijąc systematycznie sok z aloesu następuje regulacja częstotliwości wypróżnień, poprzez tonizujące działanie aloesu. Pomaga zmniejszyć ilość nieprzyjaznych bakterii w naszym jelicie, utrzymując równowagę jelitowej flory bakteryjnej. Wykazuje również działanie przeciwrobacze, czyli pomaga pozbyć się z organizmu pasożytniczych robaków (tasiemców, glist ludzkich, owsików i przywr). Dzięki zawartości błonnika wspomaga trawienie, wpływa na apetyt i poczucie sytości. Sok z aloesu zaleca się małym niejadkom na poprawę apetytu, w tym celu należy podawać dziecku łyżkę soku dwa razy dziennie przed głównym posiłkiem.

Aloes pomaga w oczyszczaniu organizmu usprawniając działanie tak zwanych kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie substancji odżywczych. Zawarte w aloesie biologicznie czynne polisacharydy (wielocukry) łączą się z niektórymi toksynami, które bardzo słabo rozpuszczają się, lub są nierozpuszczalne w wodzie i nie mogą być usunięte z ciała normalnymi drogami detoksykacji (np. niektóre metale ciężkie i ich sole). Aloes wspomaga naturalne funkcje oczyszczania wątroby, nerek i skóry, dodatkowo przechodząc przez układ pokarmowy wchłania toksyny, które są następnie wydalane przez jelito grube.
Poprawa trawienia i odtrucie organizmu będzie skutkować większymi możliwościami utraty masy ciała, ponieważ poprawienie trawienia i oczyszczenie organizmu sprawia, że każda kuracja odchudzająca działa efektywniej. Pozbycie się toksyn z organizmu sprawia że mamy więcej energii i nie jesteśmy ciągle zmęczeni, co można przełożyć na większe zaangażowanie w dbaniu o naszą idealną masę ciała.

Aloes alkalizuje ciało. Większość chorób łatwiej się leczy w środowisku zasadowym. Niestety ludzie głównie żywią się produktami o kwaśnym odczynie. Dla dobrego zdrowia powinniśmy przestrzegać reguły 80/20 – 80 % alkalicznej żywności (o odczynie zasadowym, czyli większość świeżych warzyw) i 20 % kwasowej żywności. Aloes jest pokarmem o odczynie zasadowym, czyli alkalizuje organizm, pomaga zrównoważyć zbyt dużą ilość kwaśnych produktów żywieniowych obecnych w jedzeniu.

 

Aloes w diecie dla cukrzyka

Badania dotyczące działania czystego miąższu z aloesu potwierdzają zbawienny wpływ na cukrzycę i stany nieprawidłowej tolerancji glukozy. Aloes zawiera cynk i mangan, które wraz w witaminą B6 pobudzają trzustkę do zrównoważonej produkcji insuliny, która kontroluje poziom cukru we krwi. U cukrzyków regularnie pijących miąższ z aloesu obserwuje się stopniowe obniżenie poziomu cukru we krwi. Regularnie pijąc aloes osoba z cukrzycą poprawia inne parametry, które często nie są prawidłowe w cukrzycy.

 

artykuł konsultowany z dietetykiem i technologiem żywności mgr Anetą Frydrycką

 

 

W sieci delikatesów Kuchnie Świata (lista teleadresowa wszystkich lokalizacji znajduje się w zakładce DELIKATESY) i Sklepie Internetowym Kuchnie Świata oprócz orzeźwiających aloesowych napojów, dostępne są również inne atrakcyjne produkty stworzone na bazie tej niezwykłej rośliny.

Aloe Vera Original i Aloe Vera Sugar Zero napoje aloesowe 500 ml i 1,5 L,

dostępny w sklepie internetowym i w Delikatesach Kuchnie Świata.

 

 

 

 

 

Honey Aloe Tea konfitura z aloesu 580 g,

dostępna w sklepie internetowym i w Delikatesach Kuchnie Świata.

 

 

 

 

 

 


Aloe Vera King napój aloesowy 500 ml i 1,5 L,

dostępny w sklepie internetowym i Delikatesach Kuchnie Świata.

 

 

 

 

 

  

Aloe Vista kawałki aloesu w syropie 300 g,

produkt dostępny w sklepie internetowym i Delikatesach Kuchnie Świata.

 

.