PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Woda kokosowa - sekret zdrowia i witalności

Woda kokosowa (ang. coconut water lub coconut juice) jest delikatnym, lekko mętnym płynem, często mylonym z mleczkiem kokosowym. Należy pamiętać, że są to dwa zupełnie różne napoje. Woda z młodego kokosa jest naturalnym, orzeźwiającym napojem, dostarczającym organizmowi wielu cennych substancji odżywczych. Wodę kokosową możemy pić bezpośrednio z kokosa. Natomiast mleczko kokosowe uzyskiwane jest w procesie ekstrakcji tłuszczu z miąższu kokosa. Stąd inny smak, wygląd i konsystencja.

Palma kokosowa to zdumiewająca tropikalna roślina. Rośnie w ciepłych i wilgotnych  nadmorskich klimatach, w piaszczystej, słonawej glebie. Obecnie jest najczęściej występującą palmą, gdyż rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich świata. Ma bardzo wiele zastosowań, a każdą jej część można do czegoś wykorzystać. Może być zarówno źródłem pożywienia stałego, płynów oraz medykamentów, ponadto wykorzystywana jest do budowy domów, łodzi, wyplatania lin, sieci i koszy. Jest bardzo cenna i niezastąpiona w życiu ludzi mieszkających na wyspach i właśnie dlatego została nazwana przez nich „drzewem życia”. Owocem drzewa życia jest kokos należący do pestkowców - owoców o pojedynczym nasieniu podobnie jak śliwki, wiśnie czy oliwki. W przypadku kokosa miąższ otaczający pestkę - łupina - jest  bardzo twardy i włóknisty, co sprawia, że jest niejadalny. We wnętrzu łupiny znajduje się otoczona twardą skorupą pestka (ziarno), wokół której znajduje się warstwa białego miąższu oraz przestrzeń wypełniona wodą kokosową.

 

Woda kokosowa jest „wodą żywą” o wielu bardzo korzystnych dla organizmu ludzkiego właściwościach

  • posiada odczyn zasadowy o pH 8,5-9,5, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm czyli przywrócić równowagę w zachwianej gospodarce kwasowo-zasadowej,
  • jest niskokaloryczna i bogata w niezbędne mikroelementy: magnez, potas, wapń, mangan, cynk, fosfor, wit. B1, B2, B3, B5, B6, C,
  • posiada poziom elektrolitów niemal identyczny, jak w osoczu krwi,
  • wspomaga odporność organizmu - ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwirusowe i przeciwgrzybiczne,
  • poprawia trawienie, likwiduje zaparcia, zwalcza wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • detoksykuje organizm i dodaje energii,
  • jest naturalnym izotonikiem - nawadnia organizm 10 razy lepiej niż napoje izotoniczne,
  • chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry, nawilża i odżywia, dzięki zawartości kinetyny stymulującej produkcję kolagenu i elastyny,
  • stymuluje mechanizmy naprawcze DNA, usuwa zniszczenia wywołane nadmierną ekspozycją na słońce (fotostarzenie),
  • wzmacnia i odżywia skórę głowy oraz cebulki włosów. Kilka kropel wody kokosowej regularnie dodawanej do szamponu sprawi, że włosy będą mocniejsze, lśniące i nie będą się przetłuszczać,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • łagodzi objawy alergii,
  • nie zawiera konserwantów i regulatorów kwasowości.

Warto wiedzieć, że zdrowy organizm człowieka pracuje w środowisku zasadowym, które w płynach ustrojowych waha się od 7,35 do wysokiego 8,8 trzustki, która jest najczystszym narządem o najwyższym pH i największej zawartości tlenu.Zakwaszenie organizmu (czyli zachwiana gospodarka kwasowo-zasadowa) to niestety obecnie bardzo powszechna bolączka ludzi żyjących w stresie, odżywiających się w sposób niewłaściwy, palących papierosy, pijących alkohol i przede wszystkim, po przebytej chemioterapii i radioterapii.

„Żywa woda" jaką jest woda kokosowa, to płyn wysokoustrojowy o odpowiednich parametrach biologicznych, posiadający odpowiednie pH, tlen, antyoksydanty, elektrolity i odpowiednią strukturę. Parametry te powodują, że organizm jest na bieżąco filtrowany i oczyszczany. Woda ta posiada właściwości fizykochemiczne, mające duży wpływ na optymalizację płynu fizjologicznego. „Żywa woda” i jej prozdrowotne właściwości znana były już od pokoleń, występowała w wielu legendach i mądrościach ludowych, zawsze jako symbol witalności, zdrowia i długiego życia.

Palma kokosowa owocuje 12 razy w roku co miesiąc, czyli sezon na kokosy nigdy się nie kończy. W tym okresie zmienia się ich smak, konsystencja, rozmiar, oraz zawartość miąższu oraz wody. Młodziutki kokos, liczący poniżej sześciu miesięcy jest całkowicie wypełniony wodą i zawiera bardzo mało, jeszcze galaretowatego miąższu. Zarówno woda, jak i bielmo są pysznie słodkie w smaku. Po upływie 6-7 miesięcy kokosy osiągają swój ostateczny rozmiar, ale potrzebują jeszcze pół roku by całkowicie dojrzeć. Po roku zawartość płynu jest niewielka w dojrzałym kokosie, natomiast miąższ jest gruby i twardy. Z czasem jedno i drugie traci swój słodki smak. Kokosy najwięcej wody zawierają w 8-9 miesiącu wtedy też najlepiej smakują. Cukier znajdujący się w młodym kokosie przyjmuje głównie postać glukozy i fruktozy. W kokosach już dojrzałych zawartość cukru nieznacznie spada, a jego źródłem jest sacharoza. Zwiększa się natomiast zawartość białek i tłuszczów, ale nawet wtedy jest ich stosunkowo niewiele. Młody kokos zawiera średnio od 360-480 ml wody, w starszym jest już jej znacznie mniej - nie więcej niż 240 ml. Woda zanim dotrze do środka orzecha przemierza drogę z gleby przez cały pień i dociera do kokosa. W czasie tej wędrówki jest wielokrotnie filtrowana i dlatego nie zawiera zanieczyszczeń. Jest sterylna aż do momentu otwarcia orzecha.

 

 

Woda kokosowa w kroplówce

W Indiach kokos uważany jest za święty pokarm i stanowi ważny element obrzędów religijnych oraz spotkań towarzyskich. Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie  to „kalpa wryksza”, co tłumaczy się jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”, a w języku malajskim nazywa się „pokok seribu guna”, czyli „drzewo o tysiącu zastosowań”. Owoce palmy kokosowej wykorzystywane są w Indiach od tysięcy lat. Cenione są tam za wartość odżywczą i właściwości zdrowotne. Uważa się, że sok z młodego kokosa jest bardzo pożywną substancją i sprawdza się jako skuteczny afrodyzjak, ma właściwości moczopędne, odtruwające, odmładzające wątrobę i sprzyja ogólnej poprawie stanu zdrowia. Przyjmowany doustnie pozwala zwalczyć efekt odurzenia alkoholem.

W trakcie II wojny światowej brytyjscy lekarze stosowali kroplówki z wodą kokosową na Cejlonie, Japończycy na Sumatrze, a lekarze pod amerykańską jurysdykcją na Karolinach (archipelag wysp na Południowym Pacyfiku) z powodzeniem podawali wodę kokosową w zastrzykach odwodnionym i niedożywionym pacjentom. W czasie konfliktu nigeryjskiego, z powodu braku właściwych kroplówek, lekarze byli zmuszeni podawać dożylnie wodę kokosową, nie znając wyników wcześniejszych badań nad korzystnymi właściwościami tej substancji. Nie posiadali innych zamienników, dlatego zdecydowali się wykorzystać wodę kokosową, jako kroplówkę. Wyniki badań pacjentów potraktowanych kroplówką z wody kokosowej okazały się tak zaskakujące, że pod koniec wojny rozpoczęto na szeroką skalę formalne badania nad wykorzystaniem wody kokosowej w medycynie.

 

Kto najczęściej powinien sięgać po wodę kokosową?

  • osoby narażone na przewlekły stres,
  • osoby z anemią,
  • z niedoborem potasu (w jednej szklance wody kokosowej zawartość potasu może się wahać od 451-600 mg),
  • osoby cierpiące z powodu zaburzeń pracy serca, układu krwionośnego i wysokiego poziomu cholesterolu. Cytokininy (roślinne hormony wzrostu) działają przeciwzakrzepowo co ma ogromne znaczenie dla osób z problemami układu krążenia,
  • osoby nietolerujące laktozy,
  • diabetycy - 1 litr wody kokosowej zawiera 150 mg inuliny – fruktooligo-sacharydu. To ciąg molekuł fruktozy z molekułą glukozy na końcu. Z punktu widzenia odżywiania inulina uważana jest za błonnik, gdyż enzymy nie rozbijają jej na mniejsze elementy. Wspomaga regulacje poziomu cukru we krwi oraz pomaga w trawieniu i wchłanianiu substancji odżywczych, stanowi źródło pokarmu dla dobrych bakterii żołądka,
  • małe dzieci ze względu na zawartość kwasu laurynowego, występującego w mleku matki,
  • osoby z nudnościami i odwodnione z powodu biegunek, wymiotów, problemów z trawieniem,
  • osoby z osłabioną odpornością,
  • nosiciele wirusa opryszczki,
  • alergicy,
  • osoby na dietach eliminacyjnych i uprawiający sport,
  • osoby zmagające się z nawracającymi zaparciami,
  • osoby z kamicą nerkową,
  • osoby po upojeniu alkoholowym,
  • osoby z pasożytami jelita,
  • osoby narażone na osteoporozę,
  • osoby dbające o kondycję skóry

Z całą pewnością wodę kokosową warto włączyć do swojej codziennej diety, zastąpić nią słodkie, gazowane napoje. Na bazie wody kokosowej można przyrządzać super zdrowe koktajle, smoothies i desery.

 

Oto polecany przez nas przepis na super zdrowy koktajl Zielony Zastrzyk Energii

 

Składniki:

  • około 50 g szpinaku
  • około 50 g jarmużu
  • 1/3 świeżego ananasa lub 1 pomarańcza
  • 1 mały banan
  • ¾ szklanki wody kokosowej
  • około 1 szklanka źródlanej wody niegazowanej

Przygotowanie:

1. Szpinak i jarmuż myjemy i przekładamy do miski. Owoce obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze części i dokładamy do szpinaku i jarmużu.

2. Wodę kokosową nalewamy do miseczki.

3. Blendujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania dość gładkiej konsystencji.

4. Dolewamy wodę źródlaną. Ilość wody możecie zmodyfikować indywidualnie wg. osobistych preferencji.

Na zdrowie! :)

 

artykuł konsultowany z dietetykiem i technologiem żywności mgr Anetą Frydrycką 

 

Kuchnie Świata oferują wysokiej jakości wodę kokosową. Informacji szczegółowych udzielają pracownicy delikatesów (lista teleadresowa wszystkich lokalizacji znajduje się na naszej stronie w zakładce DELIKATESY) i naszego Sklepu Internetowego

Zamówienia na większe ilości, a także zamówienia niestandardowe można składać dzwoniąc pod nr tel.: 22 785 95 20 lub wysyłając e-mail na adres: zamowienie@kuchnieswiata.com.pl

 

Wybrane produkty dostępne w Kuchniach Świata:

 

 

 

 

.