PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Zupa Miso

Miso jest nasłynniejszą japońską zupą. Znajomość przepisu podstawowego i różnorodność składników tej zupy pozwoli przygotować wyśmienite i zgodne z własnymi upodobaniami danie.

SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób):

  • 1 L bulionu dashi
  • 4-5 łyżek pasty miso
  • 2 łyżki glonów wakame
  • 1 por (biała część) lub gruby szczypior 
  • sos sojowy (dla smaku)
  • makaron udon
  • grzyby shitake
  • około 170 g tofu


WYKONANIE

Bulion w proszku dashi zalej gorąca wodą i gotuj przez chwilę. Namocz pokrojone w cienkie plasterki grzyby shitake bez nóżek i dodaj je do bulionu. Następnie dorzuć makaron i gotuj go przez chwilę w zupie. Do gotowego bulionu dodaj uprzednio pokruszone glony wakame i tofu, zmniejsz płomień do minimum. Następnie zdejmij zupę z gazu i dodawaj pastę miso stopniowo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw całość sosem sojowym. Na koniec posyp posiekanym porem lub szczypiorem. Nalej do miseczek i podawaj na stół.

Uwaga! NIGDY NIE GOTUJ ZUPY PO DODANIU DO NIEJ PASTY MISO - wrzenie niszczy jej smak i naturalne właściwości prozdrowotne. 

Smacznego!

.

Produkty użyte w przepisie:

.