PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Zupa Miso

Składniki:

- 3 małe saszetki bulionu dashi
- 2 łyżki pasty miso
- 2 łyżki wodorostów wakame
- gruby szczypior
- sos sojowy (dla smaku)
- makaron udon
- grzyby shitake
- (często dodawane i równie pasujące będzie tofu)

Krok po kroku:

Bulion w proszku - dashi zalać gorąca wodą i gotować przez chwilę. Namoczyć grzyby shitake bez nóżek, pokrojone w cienkie plasterki i dodać je do bulionu. Następnie dodać makaron i gotować go przez chwilę w zupie. Do gotowego bulionu dodać wodorosty, uprzednio pokruszone.

Następnie zdjąć zupę z gazu i dodać pastę miso – NIE GOTOWAĆ PASTY (utraci właściwości prozdrowotne) Doprawić całość sosem sojowym.

Na koniec posypać szczypiorkiem. Smacznego !

.

Produkty użyte w przepisie:

.