Zupa Miso
Miso jest nasłynniejszą japońską zupą. Znajomość przepisu podstawowego i różnorodność składników tej zupy pozwoli przygotować wyśmienite i zgodne z własnymi upodobaniami danie.
SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób):
- 1 L bulionu dashi
- 4-5 łyżek pasty miso
- 2 łyżki glonów wakame
- 1 por (biała część) lub gruby szczypior
- sos sojowy (dla smaku)
- makaron udon
- grzyby shitake
- około 170 g tofu
WYKONANIE
Bulion w proszku dashi zalej gorąca wodą i gotuj przez chwilę. Namocz pokrojone w cienkie plasterki grzyby shitake bez nóżek i dodaj je do bulionu. Następnie dorzuć makaron i gotuj go przez chwilę w zupie. Do gotowego bulionu dodaj uprzednio pokruszone glony wakame i tofu, zmniejsz płomień do minimum. Następnie zdejmij zupę z gazu i dodawaj pastę miso stopniowo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw całość sosem sojowym. Na koniec posyp posiekanym porem lub szczypiorem. Nalej do miseczek i podawaj na stół.
Uwaga! NIGDY NIE GOTUJ ZUPY PO DODANIU DO NIEJ PASTY MISO - wrzenie niszczy jej smak i naturalne właściwości prozdrowotne.
Smacznego!
.Produkty użyte w przepisie:
-
Dashinomoto 1kg/10 Yamaki/Shimaya
Kod produktu: J15000 -
Glony Wakame 250g/12
Kod produktu: J10100 -
Miso Aka (ciemne) CN 1kg/10
Kod produktu: J13290 -
Miso Aka Hanamaruki (ciemne) 1kg
Kod produktu: J1335 -
Miso Shiromiso (jasne) 20kg Hikari
Kod produktu: J13200 -
Miso Shiro Hanamaruki (jasne) 1 kg.
Kod produktu: J13300 -
Miso Shiro (jasne) 1kg/10 CN
Kod produktu: J13280 -
Tofu Morinaga Firm 349 g (nieb)
Kod produktu: J11000