PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Sałata z gniazdkami ze smażonego makaronu po tajsku

Składniki dla 3 osób:
 
-1 sałata (rzymska),
- 75 g kiełków fasoli,
- 2 cm kłącza świeżego imbiru,
- 1 (różowy) grejpfrut,
- 500 ml oleju słonecznikowego,
- 250 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w paseczki,
- sól i pieprz,
- 1/2 czerwonej papryczki chilli,
- 50 g makaronu ryżowego (nitki),
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju do woka.

Krok po kroku:
 
Umyj sałatę. Pokrój chilli w półkola. Obierz imbir i pokrój na cienkie plasterki. Zagotuj pół litra wody. Przelej nią kiełki fasoli i pozostaw aż do odcieknięcia wody. Obierz grejpfruta usuwając białą część skórki. Pokrój go w plastry.
Rozgrzej olej słonecznikowy do 170°C. Umieść porcje (gniazdka) makaronu w oleju. Makaron zacznie pęcznieć wraz z rozpoczęciem smażenia. Wyjmij gniazdka z oleju zanim zaczną brązowieć i pozostaw do odcieknięcia na papierowym ręczniku.
Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Smaż paseczki polędwicy z chilli i imbirem aż mięso będzie gotowe. Dodaj sos sojowy. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Rozłóż sałatę na dwóch talerzach. Ułóż na niej kiełki, grejpfruta i mięso. Polej sosem z mięsa. Na wierzchu ułóż makaron. Od razu podawaj.

Tajlandia
smak: łagodny
czas przygotowania: 20 min


.

Produkty użyte w przepisie:

.