PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Ryż basmati z mango

Składniki dla 2 osób:
 
- 200 g ryżu basmati,
- 1 cebula,
- 3 pomidory,
- 400 ml gorącego bulionu warzywnego (z kostki),
- sól i pieprz,
- 1 łyżka rodzynek,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- 1 łyżka pietruszki,
- 1 mango w kawałkach,
- 1 łyżka oleju do woka.

Krok po kroku:
 
Obierz i cienko pokrój cebulę. Pokrój pomidory w cząstki. Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę i duś do miękkości.
Dodaj ryż i smaż krótko, aż ziarnka pokryją się olejem. Dodaj pomidory i smaż przez 1 minutę.
Wlej gorący bulion ciągle mieszając i duś ryż 20 min pod przykryciem. Odcedź ryż jeśli to konieczne.
Dodaj sól i pieprz do smaku.
Pokrój mango i dodaj do ryżu razem z rodzynkami, pietruszką i orzeszkami piniowymi. Wszystko dobrze zagrzej.
Doskonały z orientalną sałatką.

Indie
smak: łagodny
czas przygotowania: 30 min

.

Produkty użyte w przepisie:

.