PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Rybne kebaby Tandoori z jogurtowym dipem Raita

Składniki dla 2 osób:
 
Jogurtowy dip Raita:
 
- 1/4 ogórka,
- 1 łyżka drobno siekanej świeżej mięty,
- 150 g jogurtu greckiego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego.

Rybne kebaby Tandoori:
 
- 300 g filetów z tilapii lub innej ryby o ścisłym białym mięsie,
- 1 łyżka marynaty do Tandoori,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oleju do woka,
- 1 łyżka otartej skórki z limonki,
- 1/2 łyżki drobno siekanej świeżej kolendry,
- patyczki do szaszłyków.

Krok po kroku:
 
Obierz i cienko zetrzyj ogórka na tarce, starannie odciśnij sok używając papierowego ręcznika.
Miętę wymieszaj w małej misce z jogurtem i pieprzem, połącz z ogórkiem. Włóż do lodówki.
Opłucz rybę pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w 6 długich pasków.
Pokryj pałeczki do szaszłyków olejem i nadziej na nie rybę. Pokryj rybę marynatą do Tandoori, dodaj sól i pieprz do smaku.
Pozostały olej rozgrzej na patelni. Smaż kebaby na średnim ogniu 2 min, aż się zarumienią.
Posyp otartą skórką z limonki i kolendrą.
Podawaj z dipem jogurtowym Raita i ryżem basmati.

Indie
smak: ostry
czas przygotowania: 15 min

.

Produkty użyte w przepisie:

.