PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Ognisty smażony kurczak

SKŁADNIKI (poracja dla 4 osób):

  • 400 g filetów z kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 1 mała dynia
  • 3-4 cebulki dymki
  • 1/2 główki kapusty
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • olej do smażenia
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego


SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka Sambal Olelek (pasta z papryczek chilli)


WYKONANIE

1. Filety z kurczaka umyj i pokrój w paski.
2. Przygotuj marynatę dokładnie mieszając składniki i marynuj mięso przez 30 min.
3. Marchewki i dynię pokrój w cienkie plastry. Cebulę dymkę i kapustę poszatkuj.
4. Filety obsmaż z każdej strony na rozgrzanym woku przez 2 min. Po obsmażeniu wyjmij z woka.
5. Marchewkę i orzeszki ziemne smaż w woku przez 2 min., dodaj pozostałe warzywa i smaż przez kolejne 2 min.
6. Pod koniec smażenia dodaćjmięso i marynatę, następnie smaż jeszcze przez 2 min. Dopraw sosem sojowym.
7. Podawaj z ryżem lub makaronem.

 Smacznego!

.

Produkty użyte w przepisie:

.