PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Owoce liczi – zdrowy przysmak

Liczi (ang. lychee, leetchee) to egzotyczna roślina o pięknych i barwnych kwiatowych kielichach, które cudownie owocują. Z tego względu liczi zdobiło ogrody samych chińskich cesarzy. Owoc liczi nazywany także chińską śliwką lub bliźniarką smaczną. Pochodzi z Kambodży, Wietnamu i Filipin. W obecnych czasach uprawa liczi znacznie się rozprzestrzeniła i obejmuje niemal całą południową Azję i część Australii. Popularna jest również w rejonie Afryki oraz na Hawajach i Florydzie. Od prawie 4000 lat owoce liczi uprawiane są w Chinach. Cesarz dynastii Han uważał, że codzienne spożywanie świeżych owoców liczi dodaje sił i poprawia nastrój. Przez długie lata zaufani ludzie cesarza w poszukiwaniu cudownego owocu pokonywali konno dniem i nocą odległe rejony. Pierwsze europejskie wzmianki o liczi pochodzą z XVI wieku, kiedy hiszpański podróżnik i historyk Juan Gondalez de Menoza wychwalał właściwości tej śliwki.

Owoc liczi jest mały, kłujący, w kształcie kulistym lub lekko stożkowatym, przypominający wyglądem malinę lub truskawkę. Brązowo-czerwona skórka jest cienka, krucha i twarda, pokryta stożkowatymi wyrostkami. Charakteryzuje się łagodnym słodko-kwaśnym smakiem, biało-perłowym miąższem i dużą pestką. Owoce liczi rosną w gronach od kilku do kilkudziesięciu sztuk, dojrzewają na drzewach i są bardzo nietrwałe - zerwany z gałązki owoc psuje się błyskawicznie. Po 2-3 dniach przechowywany w temperaturze pokojowej zaczyna się psuć, traci swój smak i aromat, a tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach nawet do 10 tygodni. Owoce są transportowane do sklepów i przetwórni jak najszybciej po zebraniu ich w chwili najwyższej dojrzałości. Ze względu na swoją nietrwałość, nieczęsto można spotkać świeże liczi w polskich supermarketach. Na półkach sklepowych znajdziemy ten przysmak częściej w postaci przetworów lub suszonych owoców. Należy wybierać owoce równomiernie czerwone. Warto wiedzieć, że dojrzałe owoce zawierają około 80 % wody i w miarę ich dojrzewania wzrasta zawartość fruktozy, glukozy i sacharozy, dlatego diabetycy powinni mieć to na uwadze przy włączaniu ich do swojego jadłospisu. Podczas procesu dojrzewania liczi wzrasta także ilość pektyn rozpuszczalnych w wodzie, a zmniejsza się ilość rozpuszczalnych pektyn w kwasach. Owoce te mogą więc wpływać na regulację rytmu wypróżnień. Szczególnie ważne jest to dla osób ze skłonnościami do biegunek.

 

 Liczi - korzystne dla zdrowia właściwości 

  • Obfituje w witaminy i minerały: C, E, K B6, niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy, wapń, cynk, fosfor, potas, magnez, żelazo, mangan, miedź.
  • Naukowcy z West China Hospital i Sichuan University na łamach "Toxicology and Applied Pharmacology" przekonują, że ekstrakt z owocni liczi może zwalczać komórki rakowe ludzkiego raka piersi oraz raka wątrobowokomórkowego.
  • Zawiera polifenole o silnych właściwościach przeciwutleniających. Wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu, będących przyczyną stresu oksydacyjnego.
  • Antyoksydanty wspomagają profilaktykę w wielu chorobach np.: Parkinsona i Alzheimera.
  • Spowalnia procesy starzenia skóry i korzystnie wpływają na jej jakość.
  • Reguluje profil lipidowy. Obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Wyrównuje proporcje pomiędzy frakcjami „złego” LDL, a frakcjami „dobrego” HDL cholesterolu. Owoce liczi powinni włączyć do diety osoby narażone na ryzyko wystąpienia miażdżycy.
  • Reguluje ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu 171 mg.
  • Poprawia parametry krwi i wpływa pozytywnie na krążenie. Osoby z anemią powinni wzbogacić dietę w owoce liczi.
  • Zawarty cyjanidyno-3-rutozyd, malwidyno-3-diglukozyd, pelargonidyno-3-diglukozyd korzystnie wpływają na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, wzmacniając naczynia krwionośne.
  • Zawiera związki fenolowe, m.in. związki kwasu kawowego, kwasu salicylowego, taniny. W owocach liczi znajduje się nawet o 15 % więcej związków fenolowych niż w winogronach.
  • Usuwa wirusy z organizmu, szczególnie pozytywne efekty przynosi w walce z wirusem opryszczki.
  • Wzmacnia odporność. Liczi ma dużo witaminy C (72 mg na 100 g liczi). Zjedzenie około siedmiu owoców liczi może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę C.
  • Syrop z liczi uznawany jest za cenny lek przy kaszlu, łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, bóle brzucha, związane z chorobą wrzodową żołądka.
  • Ze skórek liczi można przygotować herbatę, która pozytywnie wpływa na zaburzenia układu pokarmowego.
  • Proszek uzyskany z nasion liczi w wielu krajach azjatyckich wykorzystywany jest do zwiększenia absorpcji składników odżywczych w przewodzie pokarmowym ze spożytych pokarmów.

 

 

Wartość odżywcza liczi w 100 g

Wartość energetyczna około 67 kcal

Białko ogółem 0,83 g

Tłuszcz 0,5 g

Węglowodany 17 g

Cukry 15 g

Błonnik 1,3 g

Białko 0,9 g 

 

Z liczi można przygotować różne rodzaje przetworów i drinków. Można je również wykorzystać do potraw z owoców morza, sałatek owocowych, mięs, ryb, a także do soków, syropów i kompotów. Podawać z likierem, śmietaną lub lodami. Liczi posiada pigment antocyjaninę, która podczas gotowania może spowodować zmianę koloru miąższu na różowy.

 

 

Przepis na pyszną sałatkę owocową z liczi

1. Przygotuj 5 owoców liczi, 1 papaję, 1 gruszkę, 10 winogron ciemnych, sok z połówki cytryny i 4  listki mięty.

2. Gruszkę i papaję pokrój na cząstki, liczi obierz i wypestkuj.

3. Wszystkie owoce umieść w naczyniu i polej sokiem z cytryny, a następnie wstaw do lodówki na pół godziny.

4. Po 30 minutach wyjmij z lodówki i ozdób listkami mięty.

 

Jak obrać liczi?

1. Jeżeli owoc jest dojrzały skórka schodzi z niego bez problemu.

2. Ostrym nożem nacinamy skórkę wokół owocu.

3. Skórkę podważamy nożem i oddzielamy od miąższu. Palcami zdejmujemy skórkę.

4. Po ściągnięciu skórki, delikatnie oddzielamy miąższ od pestki. Wyjmujemy pestkę, która absolutnie nie nadaje się do konsumpcji.

5. Liczi jest gotowe do zjedzenia.

 

 

 

artykuł konsultowany z dietetykiem i technologiem żywności mgr Anetą Frydrycką 

 

Kuchnie Świata oferują wysokiej jakości przetwory z liczi. Informacji szczegółowych udzielają pracownicy delikatesów (lista teleadresowa wszystkich lokalizacji znajduje się na naszej stronie w zakładce DELIKATESY) oraz naszego Sklepu Internetowego

Zamówienia na większe ilości, a także zamówienia niestandardowe można składać dzwoniąc pod nr tel.: 22 785 95 20 lub wysyłając e-mail na adres: zamowienie@kuchnieswiata.com.pl

 

Wybrane produkty dostępne w Kuchniach Świata:

 

 

.