PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Olej kokosowy uznawany jest obecnie za najzdrowszy olej na ziemi.

Czy wiecie, że dzięki swoim walorom smakowym, właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym OLEJ KOKOSOWY ma bardzo szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce?


Ten pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Doskonale sprawdza się jako kosmetyk pielęgnacyjny do skóry, włosów, a nawet zębów. Jeśli chcemy taki kosmetyk mieć w postaci półpłynnej wystarczy słoiczek z olejem wstawić do gorącej wody.

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. W związku z tym powinny po niego sięgnąć posiadaczki cery suchej i odwodnionej. Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. By pozbyć się krost, można wcierać olej w skórę, jak również dodawać go do posiłków zamiast innych tłuszczów roślinnych. Dodatkowo olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10.

Na łamach "Journal of Cosmetic Science" specjaliści przekonują, że olej kokosowy wywiera korzystny wpływ także na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest bardzo podobny do białek we włosach, a dzięki swojej niskiej masie cząsteczkowej i prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa.

Olej kokosowy zawiera również związki, które wybielają zęby. W związku z tym można na jego bazie przyrządzić pastę do zębów. Wystarczy połączyć go z sodą oczyszczoną, sproszkowanymi skorupkami jaj (dla optymalnej proporcji wapnia-magnezu), ksylitolem i olejkami eterycznymi, takimi jak mięta czy cynamon.

W kuchni olej kokosowy można stosować jak masło i smarować nim m.in. chleb. Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych, oczywiście z umiarem.

Dobroczynne i trwałe skutki używania oleju kokosowego można zaobserwować tylko przy jego regularnym stosowaniu. Zalecana norma dziennego spożycia oleju kokosowego to 3–4 łyżeczki.

Ten wysokiej jakości tłuszcz roślinny zawiera bardzo dużo kwasu laurynowego i kwasu kaprylowego, których właściwości prozdrowotne są nie do przecenienienia:

–  nie tylko nie przyczynia się do wzrostu tkanki tłuszczowej, ale wspomagając metabolizm, pomaga w utracie jej nadmiaru!

– jest tłuszczem roślinnym, więc nie przyczynia się do powstawania złogów cholesterolu

– jest doskonały dla cukrzyków oraz dla osób walczących z nadmierną ochotą na słodycze

– czyści organizm z pasożytów i drożdżaków

– wzmacnia funkcje tarczycy

– wykazuje silne działanie antybakteryjne i antywirusowe, nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej (jak antybiotyki), ale jest skuteczny w zwalczaniu szkodliwych bakterii i wirusów, wspomaga nasz układ immunologiczny znacznie zwiększając odporność organizmu

– zapobiega lub wspomaga leczenie wielu chorób układu pokarmowego, bardzo dobry dla zdrowia jelit

– jest jednym z czynników wspomagających zapobieganie osteoporozie

– ma działanie przeciwzapalne, także przy stosowaniu zewnętrznym

– chroni przed nowotworami

– ujędrnia i uelastycznia skórę, po prostu odmładza 

– wydatnie wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów dostarczanych w pożywieniu

– jak już widać z powyższych, jest dobry dla naszego serca

– pomaga zregenerować się po wysiłku, dodaje energii! 

 

 

Olej kokosowy KTC (w opakowaniach 250 ml i 500 ml) dostępny w sklepach stacjonarnych i w Sklepie Internetowym Kuchnie Świata

 

 

 

Olej kokosowy 100 % VIRGIN KTC 500 ml dostępny w sklepach stacjonarnych i w Sklepie Internetowym Kuchnie Świata

 

 

 

Olej kokosowy EXTRA VIRGIN Just Right (w opakowaniach 200 ml i 500 ml) dostępny w sklepach stacjonarnych Kuchnie Świata

  

 

 Olej kokosowy PURE Just Right (w opakowaniach 200 ml i 500 ml) dostępny w sklepach stacjonarnych Kuchnie Świata

 

 

 

 

 

 

 

.