PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Mleko kokosowe czyli mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe jest jednym z podstawowych składników w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, głównie w Tajlandii i Indiach. Na innych kontynentach wykorzystuje się je głównie w postaci puszkowanej. Proces jego produkcji polega na zalaniu gorącą wodą miąższu, albo rozdrobnionej kopry (wysuszonego miąższu tzw. „bielma” kokosa). Następnie odciska się masę przez gazę. Produkt końcowy zawiera 10-25 % wagowych tłuszczu kokosowego i jest bardzo aromatyczny. Ma biały kolor, gęstą kremową, przypominającą śmietankę, konsystencję, posiada charakterystyczny, przyjemny kokosowy zapach. Wartość energetyczna oraz skład mleczka kokosowego zależna jest od sposobu jego wytwarzania i zawartości wody. Mleczko kokosowe można również spotkać na półkach sklepowych pod nazwą napoju kokosowego, którego nie należy mylić z wodą kokosową, płynem który znajduje się we wnętrzu młodego orzecha kokosowego.

Mleczko kokosowe największym zainteresowaniem cieszy się wśród osób, które z różnych przyczyn rezygnują z picia mleka krowiego. Bardzo często na wybór wpływają własne poglądy np. weganizm, brak akceptacji smaku mleka krowiego czy też względy zdrowotne np. nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego i problemy skórne. Wśród roślinnych zamienników tradycyjnego mleka krowiego, mleczko kokosowe należy do jednych z lepszych, zarówno pod względem właściwości odżywczych, jak i zastosowania w przygotowaniu wielu potraw.

Warto zaznaczyć, iż zgodnie z obowiązującym prawem niewłaściwe jest stosowanie sformułowania „mleko kokosowe” w stosunku do napoju produkowanego na bazie surowca roślinnego – kokosa, dlatego „mleko kokosowe” jest wyłącznie nazwą zwyczajową, a określenie „mleko” może być stosowane tylko w stosunku do wydzieliny z wymion krowy.

 

Oto wartość kaloryczna i odżywcza w 100 ml mleczka kokosowego

  • ok. 180 kcal,
  • tłuszcz ok. 22,26 g, z czego 1,0 g to kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,26 g to kwasy tłuszczowe wielonienasycone a pozostałe 21 g to kwasy tłuszczowe nasycone. Są to kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe MCT, różniące się od kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego oraz wytwarzanych przemysłowo tłuszczy trans.
  • białka około 2,8 g
  • węglowodanów 5,0 g
  • błonnika pokarmowego 2,2 g
  • zawiera witaminę A, E, C i z grupy B, kwas foliowy
  • składniki mineralne: magnez, fosfor, żelazo, sód, selen i miedź.

 

Wzbogacając naszą dietę o mleczko kokosowe możemy być pewni, że do naszego organizmu zostanie dostarczonych dużo cennych właściwości odżywczych i prozdrowotnych, niezbędnych do utrzymania zdrowia w dobrej kondycji. Mleczko kokosowe, podobnie jak inne produkty uzyskiwane z orzechów kokosowych (olej kokosowy, wiórki kokosowe) swoje korzystne właściwości zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości tłuszczy MCT. Tłuszcze MCT (triacyloglicerole średniołańcuchowe) są przez organizm lepiej przyswajalne w porównaniu z innymi tłuszczami. Bezpośrednio z przewodu pokarmowego, przez żyłę wrotną, przedostają się do wątroby i w procesie beta-oksydacji szybko się spalają, wyzwalając energię. W związku z tym, że organizm czerpie energię w pierwszej kolejności właśnie z tłuszczy MCT, nie odkładają się one w tkankach.

 

Właściwości mleczka kokosowego

  • Reguluje metabolizm i korzystnie wpływa na spadek masy ciała mimo, że jest wysoko kaloryczne i zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, to nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie. 
  • Spowalnia perystaltykę jelit, zwiększając wchłanialność składników odżywczych i na dłużej daje uczucie sytości. 
  • Łagodzi stany zapalne w organizmie dzięki zawartości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
  • Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i układ krwionośny.
  • Wspomaga leczenie owrzodzeń błon śluzowych przewodu pokarmowego.
  • Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
  • Nawilża skórę, poprawia wygląd włosów i paznokci.
  • Regeneruje tkanki i pozwala zachować młody wygląd - można je wcierać bezpośrednio w skórę jak krem lub dodać do kąpieli.

 

Mleczko kokosowe można kupić gotowe w puszce lub w kartoniku, w wersji pełnotłustej i częściowo odtłuszczonej, ale można również wykonać je samodzielnie w domu.

 

Przepis na domowe mleczko kokosowe

  1. Wiórki kokosowe (1 szklanka) zalać przegotowaną lub mineralna wodą (2 szklanki) i zostawić pod przykryciem na noc.
  2. Następnego dnia podgrzać wszystko do temperatury 60-70 °C.
  3. Masę dokładnie zmiksować.
  4. Dokładnie wszystko przecisnąć przez gazę lub gęste sito.
  5. Wiórki kokosowe, które pozostały po odciśnięciu ponownie zalać kolejnymi dwiema szklankami wody i zmiksować, a następnie odcisnąć przez gazę do naczynia, łącząc oba płyny.
  6. Gotowe mleczko kokosowe przelać do wcześniej wyparzonego słoika lub butelki i przechowywać szczelnie zamknięte nie dłużej niż 3 dni w lodówce.
  7. Napój ma tendencję do rozwarstwiania się, dlatego przed użyciem należy go wstrząsnąć.

 

Prosty przepis na owsiankę na mleczku kokosowym

Przygotowanie: do garnka wsypujemy płatki owsiane, otręby pszenne i dodajemy daktyle. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy owoce i posypujemy płatkami migdałowymi.

  • łyżka płatków owsianych górskich 10 g - 36 kcal
  • łyżka otrębów pszennych 5 g - 7 kcal
  • maliny ok. 60 g (garść) - 20 kcal
  • daktyl – 1 sztuka ok. 5 g - 14 kcal
  • truskawki 60 g (garść) - 20 kcal
  • płatki migdałowe 1 łyżka około 10 g - 58 kcal
  • mleczko kokosowe 100 ml - 127 kcal

 

Mleczko kokosowe jest doskonałym składnikiem do wielu potraw. Możemy stosować je do wypieków jako zamiennik mleka krowiego, przyrządzać z mleczkiem kokosowym zdrowe i smaczne owsianki, zagęszczać nim zupy i sosy. Gdy potrawa kuchni tajskiej czy chińskiej wydaje nam się za bardzo pikantna, możemy złagodzić zbyt ostry smak, dodając odrobinę mleczka kokosowego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, koktajli, baza do lodów i kremów, naleśników oraz dodatek do kawy. Ale to nie wszystko – pamiętajmy, że mleczko kokosowe jest doskonałym środkiem do pielęgnacji skóry i włosów.

 

artykuł konsultowany z dietetykiem i technologiem żywności mgr Anetą Frydrycką

 

Kuchnie Świata oferują szeroką paletę wysokiej jakości mleczka kokosowego w różnych postaciach i pojemnościach. Informacji szczegółowych udzielają pracownicy delikatesów (lista teleadresowa wszystkich lokalizacji znajduje się na naszej stronie w zakładce DELIKATESY) i naszego Sklepu Internetowego.

Zamówienia na większe ilości, a także zamówienia niestandardowe można składać dzwoniąc pod nr tel.: 22 785 95 20 lub wysyłając e-mail na adres: zamowienie@kuchnieswiata.com.pl

 

Wybrane produkty dostępne w Kuchniach Świata:

 

 

 

.