PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Kurkuma i jej lecznicze właściwości potwierdzone badaniami.

Kurkuma czyli szafran indyjski to przyprawa z tej samej rodziny co imbir, ma zbliżone właściwości, a nawet jej kłącze kształtem przypomina imbir. Charakteryzuje się dość wyrazistym smakiem, aromatem przypominającym szafran i intensywną, piękną złocistopomarańczową barwą. Substancją aktywną, która odpowiada za pomarańczowy kolor i szczególne właściwości jest kurkumina. To silny i skuteczny antyoksydant, hamujący procesy zapalne, a jak wiadomo kancerogeneza (nowotworzenie) ściśle są z nimi powiązane. Walka z przewlekłymi stanami zapalnymi to również walka z chorobami nowotworowymi, ponieważ jak dowiodły badania (opublikowane w 2011 roku w magazynie Proceedings of the National Academy of Sciences) nawet 25 % wszystkich nowotworów wywołanych jest właśnie przez chroniczny stan zapalny. W badaniach naukowych dotyczących walki z chorobami nowotworowymi coraz częściej wykorzystuje się ekstrakty kurkuminy.

 

 

Sława kurkumy sięga odległych wieków, a do Europy trafiła z krajów kontynentu azjatyckiego, gdzie traktowana była jako panaceum na większość dolegliwości.

Marco Polo wspominając swoją wyprawę do Chin mówił o zadziwiającej roślinie, przypominającej szafran. Paracelsus lekarz i alchemista zalecał ją do leczenia wątroby. Kurkuma wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej m.in. przy problemach trawiennych, bólach głowy, bólach menstruacyjnych, biegunkach, gorączce oraz stanach zapalnych.

Kurkuma nazywana jest przyprawą długowieczności. Jest jedną z ulubionych przypraw na japońskiej wyspie Okinawa, a jej mieszkańcy cieszą się bardzo długim życiem.

Wprowadzając kurkumę do naszej diety, spożywamy żółty barwnik kurkuminę - silny antyoksydant, który unieszkodliwia wolne rodniki, powstające w procesie intensywnego wysiłku fizycznego, umysłowego i długotrwałego stresu.

 

Właściwości lecznicze kurkumy, które warto jeszcze wymienić

 

 

  • Niszczy wolne rodniki przyśpieszające procesy starzenia komórek, chroniąc DNA przed mutacjami, przyspieszającymi powstawanie komórek rakowych.
  • Bardzo silnie działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie (porównywalne z działaniem oksydacyjnym witaminy E i C), wspomagając zapobieganie nowotworom piersi i jelita grubego.
  • Poprawia pracę trzustki i wątroby, leczy kamienie żółciowe. Napar z kurkumy z dodatkiem  ostropestu  plamistego i mniszka lekarskiego wypijany trzy razy dziennie przez miesiąc oczyszcza wątrobę z toksyn.
  • Chroni błony śluzowe układu trawiennego i jelit.
  • Posiada porównywane z działaniem hydrokortyzonu czy nurofenu właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, wykorzystywane w terapii wielu chorób np.: reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, zapaleniu trzustki, miażdżycy, hipercholesterolemii, nieswoistym zapaleniu jelit, a nawet nowotworu gruczołu krokowego.
  • Redukuje guzy maciczne i zmniejsza bóle menstruacyjne.
  • Przyspiesza proces gojenia ran - Hindusi posypują nią rany, by przyspieszyć gojenie.
  • Wspomaga leczenie opryszczki - wystarczy zmieszać szczyptę kurkumy z odrobiną miodu i nałożyć na opryszczkę.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzhaimera.
  • Łagodzi objawy depresji.
  • Reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu zapobiega cukrzycy.
  • Sprzyja usuwaniu trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL poprzez blokowanie wchłaniania w jelitach i zmniejszania jego poziomu we krwi.

 

Kurkuma znajduje również zastosowanie w dietetyce estetycznej i kosmetologii

 

 

  • Wchodzi w skład ziołowych mieszanek stosowanych do redukcji apetytu, wspomagających odchudzanie.
  • Wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
  • Stosowana w koktajlach owocowo-warzywnych przyspiesza usuwanie toksyn, a tym samym wspomaga oczyszczanie organizmu.
  • Stosowana jako składnik maseczek: oczyszczających, rozjaśniających plamy potrądzikowe i wyrównujących kolor skóry, przeciwzmarszczkowych.
  • Wpomaga redukcję cellulitu.
  • Reguluje pH skóry głowy, wspomagając walkę z łupieżem.
  • Wzmacnia i nadaje połysk włosom.

Kurkuma kojarzy się najbardziej z kuchnią indyjską i daniami curry. To idealny dodatek do dań wysokobiałkowych, ponieważ stymuluje trawienie białek. Kurkuma to składnik znanej i lubianej mieszanki curry. Kurkuma może być wykorzystana jako doskonały dodatek do ryb, ryżu, sałatek, do potraw z fasoli i soczewicy, czy barwnik do makaronu oraz ciasta drożdżowego, któremu nadaje piękny żółty kolor. Kurkumina wykorzystywana jest również, jako barwnik spożywczy (składnik występujący pod nazwą E100), któremu piękny złoty kolor zawdzięcza m.in. musztarda.

 

Polecamy przepis na super zdrowy, kremowy koktajl z kurkumą

 

 

Składniki:

- 2 kubki mleka kokosowego (lub innego - najlepiej roślinnego)
- 1 dojrzały banan (wcześniej obrany i zamrożony)
- 2 owoce kaki
- laska wanilii (niekoniecznie)
- 2-3 daktyle lub miód
- 1 łyżeczka startego świeżego kłącza kurkumy lub 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki imbiru (w proszku lub świeżo startego)

Przygotowanie:

Jeśli nie masz wysokobrotowego blendera obierz owoce kaki, pokrój je na kawałki i wrzuć do blendera. Przekrój laskę wanilii i wydrąż z niej ziarenka, a następnie wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.*

* źródło: https://surojadek.com/kurkuma-wlasciwosci-przepisy/

 

Ciekawostki, które warto zapamiętać

  • Kurkuma używana razem z czarnym pieprzem (piperyną), nawet dwudziestokrotnie zwiększa przyswajanie kurkuminy. Warto o tym pamiętać, ponieważ kurkumina jest dosyć słabo przyswajalna.
  • Kurkumę warto jeść z tłuszczem np. z olejem lnianym, gdyż jej czynne substancje wchłaniają się lepiej, a po upływie krótkiego czasu od spożycia stężenie metabolitów kurkumy jest najwyższe.
  • Herbata OOLONG uznawana za pogromcę tłuszczu i pomocna w odchudzaniu świetnie współgra z kurkumą, która nadaje trunkowi korzenny smak.

 

artykuł konsultowany z dietetykiem i technologiem żywności mgr Anetą Frydrycką

 

W sieci delikatesów Kuchnie Świata (lista teleadresowa wszystkich lokalizacji znajduje się na naszej stronie w zakładce DELIKATESY), a także w naszym Sklepie Internetowym jest dostępna oryginalna kurkuma wysokiej jakości w postaci proszku, dzięki czemu przyrządzanie potraw obiadowych i deserów staje się dużo łatwiejsze.

 

Kurkuma mielona TRS w opakowaniu o masie netto 100 g,

dostępna w sklepie internetowym i w Delikatesach Kuchnie Świata.

 

 

Kurkuma kawałki w młynku KTC w opakowaniu o masie netto 55 g,

dostępna w Delikatesach Kuchnie Świata.

 

 

 

 

Kurkuma mielona Santa Maria w opakowaniu o masie netto 500 g,

dostępna w Delikatesach Kuchnie Świata.

 

 

 

Kurkuma mielona Mida’s w opakowaniu o masie netto 100 g,

dostępna w Delikatesach Kuchnie Świata.

 

.