PL EN Wybierz język Unia Europejska
Wyszukaj: Zaawansowane

Korzeń maca dla zdrowia i sił witalnych

Korzeń rośliny maca, nazywany również „żeń-szeniem peruwiańskim”, to warzywo korzeniowe z rodziny roślin krzyżowych (do których należą także brokuły, kalafior, jarmuż i kapusta), którego właściwości odżywcze i działanie lecznicze od wieków doceniają Indianie peruwiańscy. Od setek lat korzeń maca był spożywany przez ludność zamieszkującą tereny Ameryki Południowej. Według legendy maca była stosowana przez inkaskich wojowników przed walką, a po bitwie zakazywana, by chronić kobiety przed nadmiernym pożądaniem seksualnym. Obecnie w przemyśle spożywczym Peruwiańczycy używają korzenia macy do wyrobu chipsów, marmolad, galaretek, budyniów oraz napojów energetyzujących.

Maca jest rośliną odporną na nieurodzaj i niskie temperatury. W żywieniu wykorzystuje się jej bulwiasty korzeń oraz najniższą część łodygi (hipokotyl), które wykazują właściwości lecznicze. Korzeń wielkości dużej rzodkwi spożywany jest głównie w postaci wysuszonej i sproszkowanej. Charakteryzuje się lekko orzechowym, słodko-gorzki smakiem.

Z czego składa się korzeń maca?

Korzeń maca składa się z 70% węglowodanów, 20% błonnika, 10% łatwo przyswajalnego, odżywczego białka, dostarczającego organizmowi ludzkiemu niezbędnych aminokwasów egzogennych. Ponadto zawiera małą ilość tłuszczów, ponad 50% z nich to korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe. Prozdrowotne efekty spożywania korzenia maca wynikają z obecności w nim składników biologicznie aktywnych, takich jak: związki polifenolowe, garbniki, saponiny, prostaglandyny, sterole roślinne oraz witamin i minerałów, takich jak: witamina A, B1, B2, B6, C, cynk, miedź, żelazo i wapń.

 

 

Korzystne dla organizmu właściwości korzenia maca:

  • słynie z właściwości rewitalizujących i wzmacniających organizm;
  • jest afrodyzjakiem podnoszącym libido, siłę fizyczną i wytrzymałość;
  • należy do adaptogenów i regulatorów hormonów wspomagających leczenie bezpłodności u kobiet i mężczyzn;
  • podnosi poziom tlenu we krwi i odporność na stres;
  • podnosi produkcję neurotransmiterów;
  • wspomaga funkcję tarczycy i nadnerczy,
  • obfituje w duże ilość biologicznie czynnych związków, m.in. glukozynolany;
  • ma działanie antynowotworowe;
  • podnosi poziom żeńskich hormonów w menopauzie;
  • zawiera olejki gorczyczne charakteryzujące się silnymi właściwościami bakteriobójczymi i grzybobójczymi;
  • rozszerza naczynia krwionośne, mimo że nie zawiera fitoestrogenów, jak soja, przez co wspomaga męskie libido;
  • ma działanie łagodzące objawy depresji (lepszy efekt zaobserwowano u kobiet po menopauzie niż u tych przed menopauzą);
  • u kobiet znajduje zastosowanie w zwalczaniu uderzeń gorąca, drażliwości gruczołów piersiowych czy suchości pochwy;
  • może mieć wymierny wpływ na układ kostny i przeciwdziałać powstawaniu zmian osteoporotycznych.

 Jak stosować korzeń maca?

Sproszkowany korzeń maca najlepiej jest przyjmować na czczo 10 –15 minut przed zjedzeniem śniadania w celu maksymalizacji wchłaniania substancji odżywczych.

Ze względu na swój delikatnie orzechowy smak, idealnie nadaje się jako dodatek do koktajli i świeżych soków owocowych, owocowo-warzywnych czy energetyzujących śniadań w postaci owsianek. Można też po prostu zmieszać go z wodą. Zalecana dzienna dawka to 5 g – 20 g spożywana przez co najmniej 3 miesiące. Można zaczynać z mniejszymi dawkami, stale zwiększając po adaptacji organizmu.

Oto przepis na naturalnie energetyzujący i rozjaśniający umysł koktajl z korzeniem maca.

Porcja dla dwóch osób.

Składniki:

  • 2 szklanki mleczka kokosowego light (polecamy mleczko Real Thai)
  • 1/2 szklanki świeżych daktyli (lub wcześniej namoczonych) bez pestek
  • 8 namoczonych wcześniej migdałów lub 2 łyżeczki masła migdałowego
  • 2 łyżeczki maca w proszku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 1,5 szklanki kostek lodu
  • 1 laska wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Najpierw upewnij się, czy Twój blender jest przystosowany do miksowania kostek lodu. Przygotuj składniki i włóż je do blendera. Zacznij blendowanie od najniższych obrotów (ze względu na kostki lodu), przechodząc do coraz wyższych obrotów. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec przelej do szklanek. Dla ozdoby możesz użyć płatków migdałowych i sproszkowanego cynamonu lub łyżkę ubitej śmietanki kokosowej.

Smacznego i na zdrowie! 😊

 

Artykuł konsultowany z dietetykiem i technologiem żywności, mgr Anetą Frydrycką.

 

Kuchnie Świata oferują wysokiej jakości korzeń maca w proszku. Informacji szczegółowych udzielają pracownicy delikatesów (lista teleadresowa wszystkich lokalizacji znajduje się na naszej stronie w zakładce DELIKATESY).

Zamówienia na większe ilości, a także zamówienia niestandardowe można składać dzwoniąc pod nr tel.: 22 785 95 20 lub wysyłając e-mail na adres: zamowienie@kuchnieswiata.com.pl

 

.