Kuchnia japońska

Fascynacja kuchnią japońską rozpoczyna się zwykle od spróbowania sushi – tradycyjnej azjatyckiej potrawy składającej się z ryżu, glonów oraz surowych kawałków ryby. Rozsmakowani w tym oryginalnym daniu udajemy się w dalszą podróż po dalekich krańcach świata w poszukiwaniu równie pysznych i sycących propozycji. Po drodze możemy natknąć się m.in. na japońskie kanapeczki onigri, sałatkę z surimi, kluski udon, warzywa w tempurze, a także zdobywający popularność ramen. Zachęcamy do sięgania po produkty spożywcze typowe dla tego rejonu świata. Jest w czym wybierać!

Kuchnia japońska od... kuchni

Tym, co czyni japońskie potrawy tak fascynującymi dla nas, Europejczyków, jest głównie dostęp do zdrowych i unikatowych produktów spożywczych. Tradycyjne posiłki składają się przede wszystkim z ryżu. W ofercie naszego sklepu można znaleźć różne odmiany tego zboża przeznaczone zarówno do dań na bazie mięs i warzyw, jak i klasycznego sushi. Mawia się, że kuchnia japońska pozbawiona jest przypraw. Jest w tym nieco prawdy. Do podstawowych dodatków do potraw zalicza się jedynie suszoną papryczkę chilli, wasabi (zielony chrzan), marynowany imbir, pędy bambusa, biały i czarny sezam oraz pieprz syczuański. W spiżarni każdego miłośnika kuchni azjatyckiej powinny znaleźć się również takie produkty spożywcze, jak grzyby shiitake, tofu, suszone glony, panierki do tempury, pasta sojowa miso, ocet ryżowy czy sos sojowy.

Japońskie produkty spożywcze — wybieraj to, co najlepsze

Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni uwielbiają urozmaicać swoje potrawy o gazowane napoje w nietypowych dla nas odsłonach. To np. oranżada winogronowa, słynna herbata bąbelkowa Bubble Tea czy napój jogurtowy o smaku melona. Są orzeźwiające, lekkie i ciekawe pod względem smaków, których próżno szukać na półkach sklepowych w naszym kraju. Wśród popularnych produktów spożywczych można znaleźć również słodycze. Zachęcamy, aby skusić się do spróbowania takich przekąsek, jak paluszki w polewie Pocky (które w Japonii mają swoje święto!), lizaki piankowe z posypką czy desery z ryżu kleistego z nadzieniem.

Kuchnia japońska