PL EN Wybierz język
Wyszukaj: Zaawansowane

Kuchnie Świata w akcji Gotuj z sercem dla WOŚP!

dodano 24/01/2017 10:21

Kuchnie Świata wzięły udział w akcji Gotuj z sercem dla WOŚP!

15 stycznia odbył się jubileuszowy 25 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Od ćwierć wieku ta wielka akcja czynienia dobra jednoczy Polaków.

W tym roku dla Orkiestry zagrali nie tylko muzycy, ale również czołowi szefowie kuchni w Polsce.

Klub Szefów Kuchni pod wodzą Jarka Walczyka wraz szefami z różnych środowisk kucharskich jak Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Poznańscy Kucharze Razem oraz kucharze niezrzeszeni wzięli udział w jubileuszowym finale WOŚP.

Kulinarnego odzewu nie mogło zabraknąć na Wielkim Finale i to w naprawdę wielkim stylu, mówiąc dosłownie. A liczby, które padną mówią same za siebie. 

Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP rozpoczęła się wcześnie rano, gdyż szefowie mieli do ugotowania ponad 4000 litrów zupy „Sokołów” z wieprzowiną, grzybami i warzywami. Pod PKiN, w niedalekiej odległości od sceny stanął wielki kocioł o pojemności 5000 litrów, do którego podgrzania wykorzystano 4 mdrewna, nie mówiąc już o składnikach, których ilość robi wrażenie: łopatka wieprzowa - 350 kg, cebula - 250 kg, ziemniaki -  350 kg, grzyby – 150 kg, warzywa jak: marchew, kalafior, fasolka szparagowa, seler, pasternak, brukselka i por – 50 kg, pomidory pelatti – 80 kg, czosnek – 10 kg, natka pietruszki i koper – 5 kg, przyprawy jak: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek każdej po kilogramie, papryka słodka – 2 kg, sól – 10 kg, pieprz – 2 kg i olej – 15 litrów.

Zupa w takiej ilości to nie lada wyzwanie dla szefów, ale kto jak nie czołowi szefowie kuchni w kraju mogli się tego podjąć. Było smacznie i pożywnie, a zapach wydobywający się z wielkiego kotła kusił aromatem i zapraszał po dokładkę by wszyscy mieli siłę grać z Orkiestrą do końca świata i jeden dzień dłużej ;-)

Zjednoczeni w sprawie kucharze, to był świetny pomysł! Jestem dumny z tych wszystkich szefów kuchni starszych i młodszych, którym nie straszny był mróz i śnieg. Gdy kilka miesięcy temu wykonałem mnóstwo telefonów do różnych kolegów z branży, odpowiedź była jedna, oczywiście możesz na mnie liczyć. Dziękuję kolegom kucharzom, sponsorom, młodzieży ze szkół gastronomicznych i wszystkim innym, którzy zaangażowali się z wielkim zapałem w gotowanie z sercem dla WOŚP. Nie zmarnujemy tego potencjału i mam nadzieję, że jeszcze wiele różnych, wspólnych akcji przed nami – powiedział Jarosław Walczyk, Prezes Klubu Szefów Kuchni.

Na Placu Defilad stanął również kultowy już food truck Tomka Jakubiaka, w którym on sam serwował wyborne pierogi w różnych wariacjach smakowych. Smakowały świetnie pod gołym niebem i nikomu nie przeszkadzało, że zamiast polane okrasą, były oprószone padającym śniegiem.

Ponadto obok, w wielkim namiocie stanęła Restauracja WOŚP, w której szefowie kuchni wraz z zespołem kelnerów ugościli przez cały dzień 600 osób serwując im 4 daniowe „set menu” bądź różnego rodzaju „pasty”.

W wykwintnym menu, które wyserwowano w 600 bulionówkach i na 1800 talerzach znalazły się:  
Przystawka

Kompozycja sałat ogrodowych z pieczonym burakiem karmelizowanym,

wędzonym sumem, orzechami i dressingiem ziołowym

Zupa

Aromatyczna zupa krem ze szpinaku z crème fraiche i prażonymi pestkami dyni

Danie główne

Wolno gotowany policzek wołowy z kluseczkami gnocchi,

zielony groszek z marchewką i sosem Porto

Deser

Beza z mascarpone i marakują

Dodatkowo w godzinach 12:30 – 14:00 wczesny lunch:

Ravioloni/Rotondi/Tortellacci z warzywami ratatouille w sosie pomidorowym oraz tartym parmezanem 
Poniżej ilości produktów, które kucharze wykorzystali w kuchni:
150 kg policzków wołowych

80 kg ziemniaczanych gnocchi

100 ltr zupy szpinakowej

40 ltr sosu pieczeniowego z Porto

20 kg ravioloni z kaczką

20 kg rotondi z królikiem

20 kg tortellacci z borowikami

25 kg mieszanek sałat

50 doniczek świeżych ziół

30 kg pieczonych buraków

20 ltr sosu pomidorowego "Napoli"

30 kg warzywnego Ratatouille

25 kg zielonego groszku

25 kg marchewki baby

5 ltr sosu sałatkowego "vinaigrette"

5 ltr kwaśnej śmietany do zupy

10 kg wędzonego suma

1000 porcji ciepłej herbaty

600 sztuk bezy z kremem mascarpone

Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP miała szerszy wymiar. Brzuchy Warszawiaków są pojemne, ale nie aż tak bardzo jak się okazało w niedzielny wieczór. W pięciotysięcznym kotle zostało „trochę” zupy – ok 300 litrów, które zostały przekazane przez szefów najbardziej potrzebującym. Ponadto po WOŚPowym gotowaniu zostały produkty, których szefowie nie wykorzystali do przygotowania zupy i dań restauracyjnych. Dlatego 100 bochenków chleba i 200 kg mrożonych warzyw trafiło również do organizacji wspierających osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej. Pomaganie to naprawdę mała wielka rzecz!

Cieszę się bardzo, że powstał pomysł połączenia sił środowisk kucharskich w tym ważnym dla Polaków dniu. Od 25 lat Jurek Owsiak jednoczy nas w Polsce i poza jej granicami i to jest piękne. Świadomość, że my kucharze dokładamy do tego swoją cegiełkę jest wspaniała. Zawsze w takich momentach jestem dumny, że my kucharze potrafimy działać wspólnie pomimo innych barw na kitlach i angażując w te działania młodych ludzi, uczniów szkół gastronomicznych. – powiedział Jarek Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zjednoczeni kucharze razem, tak to wyglądało na 25 Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i z pewnością szefowie na tym nie poprzestaną.

Pomaganie nie byłoby jednak takie proste, gdyby nie wspaniali Sponsorzy, którzy bez wahania przekazali setki kilogramów produktów na akcję Gotuj z sercem dla WOŚP.

Dodatkowo zaangażowanie szefów do 1 lutego można wesprzeć na stronie www.rzeczyodserca.plgdzie można wylicytować kalendarze z szefami kuchni, kolacje w znakomitych polskich restauracjach jak warszawski i krakowski Ed Red pod wodzą Adama Chrząstowskiego, gdzie serwowane są najlepsze sezonowane steki, restauracja Strefa, w której Jarek Walczyk proponuje świeże ryby w różnych konfiguracjach czy polska kuchnia w molekularnej odsłonie Łukasza Konika w Uzdrowisku Konstancin oraz warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Food Lab!

W ciągu poprzednich 24 Finałów WOŚP Orkiestra zebrała i przekazała na wsparcie polskiej medycyny sumę ponad 720 mln PLN. 

W tym roku z pewnością padnie kolejny rekord. Na obecną chwilę deklarowaną kwotą wpłat jubileuszowego Finału jest 62 418 767.

Dzięki tak wielkiej hojności ludzi i firm, WOŚP będzie mogła wyposażyć kolejne oddziały pediatryczne i geriatryczne w urządzenia najwyższej klasy!

****

Klub Szefów Kuchni to organizacja zrzeszająca czołowych szefów kuchni w Polsce. Znani z telewizyjnych ekranów i najlepszych restauracji kucharze łączą siły, pomysły i entuzjazm, promując polską kuchnię i troszcząc się o edukację młodego pokolenia kucharzy.

Celem działania Klubu Szefów Kuchni jest kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych, uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków KSK, oraz organizowanie i pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów i wystaw.

Autor SmartenPR

.